חנוכה בלי רגשות אשם: כל מה שצריך לדעת על סופגניות



כמה קלוריות יש בכל סופגנייה ? האם יש הבדל בריאותי בין הסופגניות השונות? יעל נתן גולדשטיין דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים עושה סדר בסופגניות לחג החנוכה ומעניקה שמונה טיפים מנצחים לשמונה ימי החג על מנת ליהנות ממנו וגם לשמור על הבריאות

צילום: פלאש 90

חג חנוכה בפתח ומכל עבר צצות מזה מספר שבועות מגוון סופגניות שעומדות להן כתכשיטים בוויטרינה של כל מאפיה.אם בעבר בחנוכה הייתה סופגנייה אחת מסורתית עם ריבה או בלעדיה, הרי שבשנים האחרונות אנו עדים למהפכה של ממש בתחום, עם מבחר גדול של סופגניות במגוון טעמים, עיצובים, מילויים וצבעים, שנמצאים בכל מקום.  

סוגי הסופגניות הקיימות:

1) סופגניות מסורתיות עם או בלי ריבה.
2) סופגניות עם מילויים שונים כגון: ריבת חלב, קרם וניל, שוקולד וכד'.
3) סופגניות "מתוחכמות"  עם מילויים מפתים שעליהן תוספת ציפוי של קצפות, שוקולד, קרם פיסטוק, אגוזים, עוגיות, סוכריות וסירופים בטעמים שונים.
4) ספינג' או זלאביה לפי מיטב המסורת והתרבות של כל עדה
5) דונאטס עם ציפויים בטעמים שונים וסוכריות המספקות קריצה קטנה לחו"ל.

בצק הסופגניה הינו בצק שמרים המורכב מקמח לבן, שמרים, חלב או מים, סוכר, ביצים ולפעמים חמאה. המילויים עצמםעשויים בעיקר מריבה, קרם פטיסייר או גנאש ומעל מגיעים ציפויים ותוספות שונות ומגוונות, כך שקשה להעריך כמה קלוריות בדיוק. בחישוב עצמו יש לקחת בחשבון את גודל הסופגניה, המילוי או הציפוי, שיכולים להיות מגוונים כיד הדימיון של המאפיות השונות וכן את זמן הטיגון שלה. 

כמות קלוריות מוערכת לסופגנייה:

- סופגנייה מסורתית גדולה (עם או בלי ריבה)  תכיל כ- 300-400 קלוריות.

- סופגנייה עם מילויים שונים תכיל כ- 350-500 קלוריות.

- סופגנייה "מתוחכמת" עשויה להגיע ל 400-800 קלוריות.

- ספינג' בגודל ממוצע מכיל כ- 350 קלוריות.

- זלאביה מכילה כ- 400 קלוריות למנה ממוצעת

שיטת ההכנה של הסופגנייה:

טיגון היא שיטת הכנה שאינה מומלצת משום שהיא מעלה באופן משמעותי את הערך הקלורי של הסופגנייה ובנוסף עלולה לגרום לנזקים בריאותיים בעת אכילת כמות גדולה של סופגניות (ומאכלים מטוגנים אחרים). לדוגמה: עלייה במשקל, עליה בשומני הדם, התפתחות מחלות לב וסוגי סרטן שונים.

ככל שסופגנייה תהיה גדולה, היחס בין שטח הפנים לנפח שלה קטן ולכן היא תספוג פחות שמן בזמן הטיגון לעומת סופגנייה קטנה שהיחס בין שטח הפנים לנפח שלה גדול יותר.

באותו אופן הדונאט עם החור (או ספינג') שאין לו צורה עגולה מושלמת  יגדילו את שטח הפנים ביחס לנפח שלהם ויספגו יותר שמן ומכאן גם יכילו יותר קלוריות.

לכן, היה ניתן להסיק שעדיף לאכול סופגנייה אחת גדולה מאשר שתי סופגניות קטנות, אלא שבסופגניות גדולות יש יותר מילוי, בצק וסוכר התורמים להגדלה משמעותית בקלוריות.

לסיכום, הבחירה המועדפת עשויה להיות אכילה של סופגנייה אחת בינונית ולא בכל יום.

סוג השמן לטיגון

באופן כללי, תהליך הטיגון הוא שגורם לחמצון השמן ובכך הופך אותו למזיק יותר. מכיוון שכבר נעשתה הבחירה לטגן, אזי השמן המועדף לטיגון הוא שמן קנולה שכן הוא מכיל כמות גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות בהשוואהלשמנים אחרים המכילים כמות גבוהה של חומצות שומן רב בלתי רוויות ורגישים יותר לחמצון (לדוגמא שמן סויה, שמן חמניות וכד').

 

8 טיפים כיצד לעבור את החג בשלום

1) חשוב לאכול סופגניות במידה ובהנאה, בעונה ובזמןהנכון.
2) בחנוכה שמונה ימים. בחרו יום או יומיים מתוכם בהם תבחרו לאכול סופגנייה.

כמאמר הבדיחה הוותיקה- "סופגנייה היא לא אנטיביוטיקה, לא צריך לקחת שתיים ליום למשך שמונה ימים...."

3) בחרו את הסופגנייה שאתם באמת אוהבים והשתדלו שתהיה קטנה עד בינונית.

אם בוחרים סופגנייה עם מילוי אז עדיף לבחור סופגנייה במילוי סטנדרטי של ריבת תות שתכיל פחות קלוריות, סוכר ושומן לעומת מגוון השוקולדים, המילויים והציפוייםהאחרים.

4) עדיין רוצים מילוי מעניין יותר וקשה לכם לבחור איזו סופגנייה לאכול? תחלקו עם בני משפחתכם או חברים חצי או רבע סופגנייה מכל סוג, עד שתגיעו לסופגנייה אחתשלמה - וכך תהנו מכל הטעמים ולא תגזימו מדי עם הקלוריות.
5) אל תשכחו שיתקיימו עוד ערבים משפחתיים במהלך החג וסביר שתתכננו גם לגוון ולהפתיע עם מזונות נוספים שבדרך כלל מטגנים (לביבות וכד'). נסו מדי פעם לאפותבמקום לטגן מדוע לוותר לגמרי?
6) מומלץ לאזן מבחינה תזונתית את הארוחות. הקפידו לאכול מנה ראשונה מאוזנת ובריאה הכוללת סלטי ירקות /מרק ירקות, גבינות רזות ופשטידות/ לביבות ירק אפויות והגיעו לסופגנייה כקינוח כשאתם כבר פחות רעבים.
7) נסו להמיר חלק מערבי אכילת הסופגניות בבילוי משפחתיאחר למשל: סיור חנוכיות, משחקי צלליות וכו'.
8) והכי חשוב אם בחרתם לאכול תיהנו. אל תבזבזו את זמנכם על רגשות אשם.

 

 


 
 
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה