מחקר פורץ דרך בשערי צדק מציע מודל חדשני לזהות סיכונים במטופלים עם דלקת ריאות כבר עם הגעת המטופל לבית החולים
02.07.25 / 10:37
המודל מתמקד בזיהוי רמת הסיכון של דלקת ריאות, ומאפשר להעריך כבר בשלב ההגעה האם מדובר במקרה שמצריך טיפול מיידי או אשפוז, איזה חולים אפשר לשחרר, וסיכון להתדרדרות ומוות במהלך האשפוז
חדרי המיון בישראל עמוסים באופן קבוע, ומטופלים נאלצים להמתין שעות רבות לקבלת טיפול. מחקר חדש של המרכז הרפואי שערי צדק בשיתוף פעולה עם בית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית של האוניברסיטה העברית והדסה ע"ש בראון, פיתח מודל שיכול לחולל שינוי של ממש: מודל חדשני שמאפשר לזהות את רמת הסיכון של חולי דלקת ריאות כבר עם הגעתם.
המחקר, פרי עבודתם של פרופ דיויד כץ מנהל מחלקה פנימית א' במרכז הרפואי שערי צדק, ופרופסור חבר קליני בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים ופרופ' אדם רוז, חבר בבית ספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים, פיתח כלי חיזוי שמנתח נתונים זמינים כמו מחלות רקע, תוצאות בדיקות דם ראשוניות, סימנים חיוניים, ואופן ההגעה למיון (באמבולנס או ברכב פרטי). הכלי יכול לספק לצוות הרפואי תמונת מצב ברורה ומדויקת תוך דקות, ולאפשר קבלת החלטות רפואיות מהירה ומבוססת יותר.
המודל מתמקד בזיהוי רמת הסיכון של דלקת ריאות, ומאפשר להעריך כבר בשלב ההגעה האם מדובר במקרה שמצריך טיפול מיידי או אשפוז, איזה חולים אפשר לשחרר, וסיכון להתדרדרות ומוות במהלך האשפוז. בכך, ניתן לחסוך זמן יקר במיון, למנוע עיכובים בטיפול ולהפחית את העומס על הצוותים הרפואיים.
המודל פותח על בסיס מאגר נתונים מקיף שכלל כ-4,000 מטופלים שאושפזו עם דלקת ריאות בבית החולים שערי צדק, ופורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי היוקרתי Journal of General Internal Medicine. תוצאות המחקר הראו כי המודל החדש מדויק בהרבה מהמודל הוותיק CURB-65, שנמצא כיום בשימוש בבתי חולים.
בניגוד למודלים ישנים שנבנו לצורך חישוב ידני עם מספר מצומצם של משתנים, המודל החדש מנצל את המידע הרב והזמין במערכות הממוחשבות של בית החולים – ללא צורך בהזנה ידנית. הכלי יכול להיות משולב בתיק הרפואי הממוחשב של החולה בבית החולים.
פרופ' דיוויד כץ: “אבחון מוקדם ומדויק מאפשר מתן טיפול מתאים כבר בשלבים הראשונים, וכך מעלה את סיכויי ההחלמה. בנוסף, זמן ההמתנה שיכול להתקצר בזכות השימוש במודל יאפשר לצוותים הרפואיים לתת מענה מהיר גם למטופלים אחרים – והתועלת היא כפולה”.