טיפים לקראת צום יום הכיפורים תשפ"ג



לקראת יום הכיפורים תשפ"ג, שלומית מרמור, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים, מעניקה טיפים מקצועיים על מנת לעבור את כיפור הקרוב בצורה קלה יותר

שלומית מרמור: "ישנה חשיבות בהכנה מוקדמת של הגוף לצום על מנת שיקבל את כל אבות המזון כולל נוזלים כבר מיממה קודם לכן, (החל מיום שני בבוקר). חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות ומאוזנות ועל שתייה לאורך כל היום, אך אין  צורך בהוספת בכמויות מופרזות של מזון ושתיה. כדאי לצמצםבהדרגה שתיית משקאות עם קפאין בשבוע טרום הצום בכדי להימנע מכאבי ראש. "ההחלטה על האכילה לקראת הצום צריכה להיות מושכלת. למרות הנטייה הרווחת, אין צורך להעמיס כמויות גדולות של מזון ו/או שתייה -שאינן תורמות ואף פוגעות ביכולת של הגוף לצום קל"

שלומית מרמור - מאוחדת קרדיט צילום: פרטי

ביום שני:

מומלץ לאכול ארוחות מסודרות לאורך כל היום.
להקפיד לאכול ארוחות מאוזנות הכוללות חלבונים ( ביצים , מוצרי חלב , דגים עופות ובשר בקר ), פחמימות ( לחמים מלאים , דגנים וקטניות ) , מעט שומנים בריאים ( שמן זית , טחינה , אבוקדו , זיתים) והרבה ירקות.
שתייה – מומלץ לשתות במהלך היום 10-12 כוסות מים על מנת לדאוג לכמות מספקת של נוזלים בגוף כבר ביום שקודם לצום.  

יום שלישי 4.10 – ערב כיפור

החל משעות הבוקר מומלץ להמשיך ולאכול ארוחות מסודרות ומאוזנות .
בארוחות כדאי לכלול פחמימות מורכבות המתעכלות לאט יותר ומגבירות את תחושת השובע : לחם מלא, אורז מלא, קטניות, עדשים וכדומה

מאידך , כדאי להימנע מפחמימות פשוטות כמו ממתקים עוגות, שתייה מתוקה  ופירות מרובים אשר יגרמו לעליה ברמת הסוכר ובהמשך לרעב

מומלץ להקפיד על חלבון כמו דגים, עוף, בשר, ביצים, ירקות , גבינות וחלב.

נשים דגש גם על המרכיב השומני למשל :  שמן זית , אבוקדו , טחינהוכו'.
הקפידו לצמצם ככל שניתן ממאכלים מלוחים המעוררים צמא, כדוגמת חטיפים ופיצוחים וגם רטבים ותיבול מלוח (רוטב סויה, אבקות מרק וכו')
מומלץ לשתות עד הצום 2-2.5 ליטר מים.

ארוחה המפסקת :

מומלץ להתחיל בארוחה כשעה וחצי לפני תחילת הצום
חשוב לאכול לאט ובנחת ולא לדחוס מזון לגוף.
גם כאן שלבו בארוחה פחמימות מורכבות המתעכלות לאט, חלבון שומנים בריאים וירקות והפחיתו במזונות סוכריים ובמלח.
רצוי לאכול מרק בארוחה המסיימת את הצום ולא בארוחה זו בגלל המליחות.
שתיית מים היא קריטית לשעות צום המאוחרות – שתו הרבה !

יום רביעי – 5.10 לאחר צאת הצום

חשוב מאוד להיות קשובים לגוף לאחר הצום ולא להעמיס כמויות של אוכל ונוזלים בזמן קצר.
בצאת הצום מומלצת תחילה, ארוחה קלה דוגמת קפה + עוגה או לחם עם ממרח+ תה, במטרה להחזיר אנרגיה זמינה ונוזלים לגוף. יש הבוחרים במרק צח/ ירקות עם אטריות ( יחזיר לגוף נוזלים מלחים ופחמימות זמינות במהירות).
יש לחזור ולשתות מים בהדרגה. כדאי להתחיל עם נוזלים פושרים/חמים להרגעת הקיבה.
לאחר פרק זמן קצר של התאוששות ניתן להתחיל לאכול את הארוחה הגדולה יותר.  

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה