חנוכה בלי רגשות אשם: כל מה שצריך לדעת על סופגניות
17.12.25 / 13:12
כמה קלוריות יש בכל סופגנייה ? האם יש הבדל בריאותי בין הסופגניות השונות? יעל נתן גולדשטיין דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים עושה סדר בסופגניות לחג החנוכה ומעניקה שמונה טיפים מנצחים לשמונה ימי החג על מנת ליהנות ממנו וגם לשמור על הבריאות
חג חנוכה בפתח ומכל עבר צצות מזה מספר שבועות מגוון סופגניות שעומדות להן כתכשיטים בוויטרינה של כל מאפיה.אם בעבר בחנוכה הייתה סופגנייה אחת מסורתית עם ריבה או בלעדיה, הרי שבשנים האחרונות אנו עדים למהפכה של ממש בתחום, עם מבחר גדול של סופגניות במגוון טעמים, עיצובים, מילויים וצבעים, שנמצאים בכל מקום.
סוגי הסופגניות הקיימות:
בצק הסופגניה הינו בצק שמרים המורכב מקמח לבן, שמרים, חלב או מים, סוכר, ביצים ולפעמים חמאה. המילויים עצמםעשויים בעיקר מריבה, קרם פטיסייר או גנאש ומעל מגיעים ציפויים ותוספות שונות ומגוונות, כך שקשה להעריך כמה קלוריות בדיוק. בחישוב עצמו יש לקחת בחשבון את גודל הסופגניה, המילוי או הציפוי, שיכולים להיות מגוונים כיד הדימיון של המאפיות השונות וכן את זמן הטיגון שלה.
כמות קלוריות מוערכת לסופגנייה:
- סופגנייה מסורתית גדולה (עם או בלי ריבה) תכיל כ- 300-400 קלוריות.
- סופגנייה עם מילויים שונים תכיל כ- 350-500 קלוריות.
- סופגנייה "מתוחכמת" עשויה להגיע ל 400-800 קלוריות.
- ספינג' בגודל ממוצע מכיל כ- 350 קלוריות.
- זלאביה – מכילה כ- 400 קלוריות למנה ממוצעת
שיטת ההכנה של הסופגנייה:
טיגון היא שיטת הכנה שאינה מומלצת משום שהיא מעלה באופן משמעותי את הערך הקלורי של הסופגנייה ובנוסף עלולה לגרום לנזקים בריאותיים בעת אכילת כמות גדולה של סופגניות (ומאכלים מטוגנים אחרים). לדוגמה: עלייה במשקל, עליה בשומני הדם, התפתחות מחלות לב וסוגי סרטן שונים.
ככל שסופגנייה תהיה גדולה, היחס בין שטח הפנים לנפח שלה קטן ולכן היא תספוג פחות שמן בזמן הטיגון לעומת סופגנייה קטנה שהיחס בין שטח הפנים לנפח שלה גדול יותר.
באותו אופן הדונאט עם החור (או ספינג') שאין לו צורה עגולה מושלמת יגדילו את שטח הפנים ביחס לנפח שלהם ויספגו יותר שמן ומכאן גם יכילו יותר קלוריות.
לכן, היה ניתן להסיק שעדיף לאכול סופגנייה אחת גדולה מאשר שתי סופגניות קטנות, אלא שבסופגניות גדולות יש יותר מילוי, בצק וסוכר התורמים להגדלה משמעותית בקלוריות.
לסיכום, הבחירה המועדפת עשויה להיות אכילה של סופגנייה אחת בינונית ולא בכל יום.
סוג השמן לטיגון
באופן כללי, תהליך הטיגון הוא שגורם לחמצון השמן ובכך הופך אותו למזיק יותר. מכיוון שכבר נעשתה הבחירה לטגן, אזי השמן המועדף לטיגון הוא שמן קנולה שכן הוא מכיל כמות גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות בהשוואהלשמנים אחרים המכילים כמות גבוהה של חומצות שומן רב בלתי רוויות ורגישים יותר לחמצון (לדוגמא שמן סויה, שמן חמניות וכד').
8 טיפים כיצד לעבור את החג בשלום
כמאמר הבדיחה הוותיקה- "סופגנייה היא לא אנטיביוטיקה, לא צריך לקחת שתיים ליום למשך שמונה ימים...."
אם בוחרים סופגנייה עם מילוי אז עדיף לבחור סופגנייה במילוי סטנדרטי של ריבת תות שתכיל פחות קלוריות, סוכר ושומן לעומת מגוון השוקולדים, המילויים והציפוייםהאחרים.

