מכיכר המחאות לכיכר הסובלנות



כיכר ציון תעוצב מחדש במסגרת תחרות אדריכלים ותהפוך לכיכר לסובלנות וכבוד הדדי

כיכר ציון ההיסטורית, הלב של מרכז העיר ירושלים, שמשכה אליה בעשרות השנים האחרונות מחאות, הפגנות ועימותים רבים תהפוך בקרוב לכיכר שתייצג סובלנות וכבוד הדדי ברוחה של שירה בנקי ז"ל שנרצחה במצעד הגאווה.

בסוף השבוע הקרוב תצא העירייה באמצעות 'עדן' – החברה לפיתוח מרכז העיר ירושלים בתחרות אדריכלים נושאת פרסים לתכנון ופיתוח מחודשים של מרחב כיכר ציון ההיסטורית במטרה לחזק את מרכז העיר ולחדש את הכיכר.

משפחתה של שירה בנקי ז״ל, שנרצחה במצעד הגאווה בירושלים שמעה על תחרות האדריכלים, פנתה לראש העיר ניר ברקת בבקשה לחשוב איך אפשר לקדם סובלנות במסגרת ככר ציון שהייתה המקום המרכזי לאבל על שירה בימי השבעה. שם גם התקיימה אחת העצרות לזכרה.  במהלך השנה החולפת התכנסו בערבים קבוצות מקטבים שונים בחברה- ערבים ויהודים, דתיים חילונים- לדבר על הדדיות ודו קיום.

ברקת אימץ את ההצעה ולאחר שיחה עם מיקה בנקי (אמא של שירה), החליט להוסיף קריטריון לתחרות האדריכלים במסגרתו יידרשו האדריכלים להוסיף התייחסות אדריכלית לשדרוג הכיכר כמקום  שמקדם חיבורים, סובלנות וכבוד הדדי כפי שייצגה שירה ז"ל. בנוסף מיקה בנקי תהיה יועצת מיוחדת לראש העיר בוועדת השיפוט שתחליט איזה מההצעות שמשתתפות בתחרות האדריכלים תזכה ותקדם את הערכים האלה.  

כיכר ציון מחברת שניים מרחובותיה הראשיים של ירושלים: רחוב יפו ורחוב בן-יהודה, ומשמשת כמרכז מסחר ובילוי מרכזי. שמה ניתן לה על שם "קולנוע ציון" שהחל לפעול בה עוד לפני הקמתה, ב-1912. בימי המנדט החליטו הבריטים להעביר אל האזור את מרכז העסקים של ירושלים, ותכננו את הקמת הכיכר. 

הכיכר הפכה לאבן שואבת לתושבי העיר וברבות השנים הייתה לבמה בה נערכו הופעות וחגיגות יום העצמאות הידועות, כמו גם אירועים משמעותיים בדרכה של המדינה. בין הידועים שבהם ניתן למנות את הפגנת הפנתרים השחורים, שמשכה אל הכיכר אלפים שקראו נגד הקיפוח העדתי, ואת הפגנת הימין נגד הסכם אוסלו ב-1995.

ראש העיר ניר ברקת ציין כי "מכיכר שייצגה לא פעם לאורך ההיסטוריה מחלוקות בעם, החלטנו יחד עם משפחת בנקי להפוך את הכיכר למקום שמקדם חיבורים, סובלנות וכבוד הדדי, כפי שייצגה שירה ז"ל. אני בטוח שזה יהיה אתגר מרתק, חשוב וערכי לתחרות האדריכלים שיוסיף הרבה כבוד לירושלים". ברקת הוסיף "עוד מימי הבריטים ככר ציון משמשת הלב הפועם של מרכז העיר, ואין ירושלמי שלא 'יורד העירה' אליה. אחרי שחידשנו את מרכז העיר והפכנו את רחוב יפו למדרחוב הגדול והיפה ביותר בארץ, אני שמח להכריז על תחרות אדריכלים לחידוש פניה של הכיכר הכי מרכזית בירושלים".

אלון שפיזר, מנכ"ל עדן – החברה לפיתוח מרכז ירושלים, ציין כי "מטרת  התחרות לייצר אייקון אורבני. התכנון החדש לכיכר צריך להיות יצירתי וחדשני, במטרה להרחיב את מגוון המשתמשים בכיכר בפרט, ובמרכז העיר ירושלים בכלל. מיקומה המרכזי של כיכר ציון מעניק לה משמעויות אורבניות וכלכליות החשובות להתפתחות של מרכז העיר והעסקים בו".

בשנים האחרונות מקדמת 'עדן' את התכנית העירונית להתחדשות המרחב הציבורי, ובראשה עבודות הרכבת הקלה, שהגיעו לסיומן בשנת 2009, והפכו את רחוב יפו למדרחוב הארוך בארץ. סביב הכיכר החלו להתפתח תכניות שימור ובנייה של בתיי מלון בוטיקים, הוספת אזורי מסחר, ושדרוג ופיתוח רחובות, אך היא עצמה עדיין לא טופלה. 

תחרות האדריכלים שיוצאת לדרך בשבוע הבא מקודמת בשיתוף "עמותת אדריכלים מאוחדים" נושאת פרסים, ותעניק לזוכה במקום הראשון 60,000 ש"ח המקום השני יזכה ב-20,000 ₪  והשלישי ב-10,000 ש"ח. כמו כן יוענק "פרס צל"ש" על סך  5000 שקלים. 

תמונה של כיכר ציון בשנת 1939, באדיבות דוברות עיריית ירושלים 


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה