ראש השנה בפתח - דגים, רימונים, דבש ותפוחים



משרד החקלאות מפרסם את נתוני הצריכה של המאכלים הפופולאריים בראש השנה, לקראת תקופת החגים המתקרבת:בשנת 2012 צרכו הישראלים כ- 125 תפוחים בממוצע לאדם, הרימונים ממשיכים להיות להיט - בשנה האחרונה החלו לשאת פרי לא פחות מ- 2,000 דונם נוספים של מטעי רימון שניטעו בשנים האחרונות. היבולים עלו משמעותית, ובתוך שנתיים זינק ייצוא הרימונים מישראל ב- 50%.

משרד החקלאות ופיתוח הכפר וארגון מגדלי דגים מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 900 גרם דגים (כ- 11 ק"ג לשנה), ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה ל- 1,800 גרם לנפש.

לקראת ראש השנה אנו צופים פעילות שיווק מוגברת כאשר הדג המוביל במכירות הוא הקרפיון, אחריו האמנון ובמקום השלישי הבורי. בחודש תשרי נצרכים כ- 1,000 טון קרפיונים לעומת 350 טון בשאר חודשי השנה, כ- 850 טון אמנון בחודש תשרי לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה וכ- 250 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 170 טון בשאר חודשי השנה.

הצריכה המקומית לנפש נמוכה מאוד לעומת הצריכה במדינות אחרות: מדינות הים התיכון צורכות לשנה 20 – 40 ק"ג לנפש, ביפן צורכים 60 ק"ג לנפש והאמריקאים צורכים 6 – 7 ק"ג לנפש לשנה.

רימונים

בשנה האחרונה החלו לשאת פרי עוד כ- 2,000 דונם עצי רימונים שניטעו בשנים האחרונות. לאור זאת, בשנת 2012  עמדנו על כ- 23,000 דונם מטעי רימונים נושאי פרי ואילו השנה אנו נהנים מכ- 25,000 דונם מטעי רימונים נושאי פרי. בתקופת החגים צורכים הישראלים כ- 8,000 טון רימונים, מתוך כ- 14,000 טון רימונים אותם צורכים הישראלים לאורך כל השנה. ישראלי אוכל בממוצע כ- 3 רימונים בשנה.

היבול בשנת 2012 עמד על כ- 52,000 טון, 2011, והשנה מצפים ליבול של כ- 60,000 טון.

דבש

בשנים האחרונות מושקע מאמץ ניכר לשיפור איכות הדבש על ידי תהליכי בקרת איכות. תהליכי ייצור הדבש נבחנים בקפדנות והמוצר הסופי, קרי צנצנת הדבש, נבדקים בדקדקנות במעבדה. לאור תהליכים אלו והנתונים שנתקבלו ניתן לומר כי הדבש הישראלי הוא באיכות גבוהה מאד, טעים וגם אמין.

50% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. המדובר בכ-2,000 טון דבש בקרוב, הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של כ- 100 מיליון ₪ במונחי מחיר לצרכן. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ- 300 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ- 3,600 טון דבש, כחצי ק"ג דבש לנפש.

רק אחוז קטן מהאוכלוסייה, כ- 25% מהצרכנים, מבחין ומחפש דבש לפי זנים, העשוי מצוף פרחים של צמח אחד דומיננטי. רוב הציבור מחפש וקונה דבש זול. הדבש הזני הוא יקר יותר ואיכותו גבוהה בהרבה.

לדברי חיים אפרת,  מרכז מקצועי ראשי לדבורים בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות: "דבורת הדבש היא המקור לדבש המשובח שכל אחד מאזרחי ישראל  מתענג ממנו. אולם מעבר לייצור הדבש  הדבורה חשובה מאד בשל תפקידה בהאבקת גידולים חקלאיים והאבקת פרחי הבר. הדבורים שכל אחד מבחין בגינתו או בפארק אינן מהטבע כפי שפעם היה. מקורן בכוורות שמושקע בהן מאמץ ניכר בכדי לשמור על בריאותן, תפקודן וחיוניותם בכדי שיניבו דבש ויאביקו את גידולי החקלאות. כיום, עשרות אלפי כוורות מועברות לאזורים חקלאיים להאבקת גידולים חקלאיים כמו: שקדים אבוקדו חמניות ואבטיחים. ללא הדבורים לא ניתן לייצר הרבה מהפירות והירקות שנתברכה בהן ארצנו".

תפוחים

בישראל כ- 40,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2012 עמד על כ- 140,000 טון, הרבה מעל  לממוצע השנתי שעומד על 115,000 טון. בשנת 2013 היבול ירד לרמה הנמוכה מהממוצע הרב שנתי, בדומה לשנת 2008, ועמד על כ- 100,000 טון. הודות לתנאים מצויינים לגידול התפוח, הפרי גדול יותר מהרגיל. ישראלי אוכל בממוצע כ- 125 תפוחים בשנה! מדובר בכמות מאוד גדולה לאורך כל השנה, ולכן העלייה לקראת חגי תשרי קיימת אך היא מינורית.

הייצור השנתי העולמי של תפוחים נע סביב 50 – 60 מיליון טון. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (30 מיליון טון לשנה),אירופה (9 מיליון טון לשנה) וארה"ב (5 מיליון טון לשנה).

 קרדיט צלם: ישראל דורון, משרד החקלאות


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה