דירוג כלל עולמי לשנת 2025: הדסה במקום הראשון במחקר הרפואי בישראל

$(function(){setImageBanner('b1cd4e31-661d-41a3-885a-a5d9b5747a51','/dyncontent/2026/1/7/5791644c-17d8-4769-b755-9e9d05770872.jpg',20696,'יריד אייטם כתבה ',525,78,false,42911,'Image','');})

מנכ"ל הדסה, פרופ' יורם וייס: "מרכז רפואי שמוביל במחקר, מוביל גם בטיפול הרפואי, בהכשרת רופאים ובהון האנושי המבצע את כל אלו"

ביה״ח הדסה. צילום: דוברות הדסה

כבוד עולמי: במדד המרכזים הרפואיים המובילים במחקרים ובתפוקה אקדמית לשנת 2025 שפרסם ה-NATURE העולמי, עולה כי המרכז הרפואי הדסה הוא בית החולים בעל התרומה המשמעותית ביותר במחקר במדינת ישראל. עוד קבע המדד, כי המרכז הרפואי הגדול בירושלים ממוקם בין 200 בתי החולים המובילים בעולם במחקר, במקום ה-179 המכובד.
המדד מציג סקירה של למעלה מ- 90,283 מאמרי מחקר מקורי מ-145 כתבי עת המתפרסמים בעולם בתחום מדעי הטבע והבריאות.

כתב העת NATURE הוא מהוותיקים ומהמפורסמים ביותר בעולם, ולאורך השנים אף זכה להיות כתב העת המדעי המצוטט בעולם ובעל גורם השפעה מוביל. הסטנדרטים הגבוהים אותם קובעים העורכים של כתב העת

יחד עם הקפדה על פרסום מאמרי מחקר מקוריים במגוון רחב של תחומים מדעיים ממצבים אותו בשורה אחת עם כתבי העת החשובים ביותר, בהם מתפרסמות פריצות הדרך וההתקדמויות המשמעותיות מדי שנה. זו הסיבה בגינה המדד אותו הוא מפרסם נחשב לקביעה חד משמעית ברמה העולמית החוצה מדינות ויבשות: ב -NATURE מדגישים כי חוקרים מ-30,110 מוסדות ושיתופי פעולה תרמו מאמרים ל"מנהיגי המחקר" לשנת 2025.

על פי הפרסום בימים האחרונים, אשר זכה לתהודה עולמית בקהילה הרפואית ובקהילת המחקר בכלל, המדד מבוסס מאגר נתונים של שיוכים בין מחברים וקשרים בין מוסדות. הוא עוקב אחר תרומות החוקרים למאמרי מחקר שפורסמו בכתבי עת איכותיים למדעי הטבע ומדעי הבריאות, ונבחרו על סמך מוניטין על ידי קבוצת חוקרים עצמאית. מדד ה-NATURE, על פי עורכי הדירוג, מספק ספירות מוחלטות של פרסום מאמרים ברמה המוסדית והלאומית ורמת השפעתם על עולם המחקר ומחקרי המשך, וככזה, מהווה אינדיקטור לתפוקת מחקר עולמית איכותית ולשיתופי פעולה. מעבר לכך, הנתונים במסגרתו מתעדכנים באופן קבוע.

הדסה הייתה פורייה ביותר בשנים 2024-25 בתחומי מחקר של מדעים קליניים (רפואה ממוקדת מטופל), באונקולוגיה, מיקרוביולוגיה, גנטיקה, רפואה קרדיווסקולרית, המטולוגיה ובתחומים רבים אחרים.

ראש האגף למחקר ופיתוח בהדסה ומנכ"ל קרן המחקרים, פרופ' אייל משעני, מסביר כי כתב העת מדרג את המוסדות על פי רמות ההשפעה שלהם על העולם המחקרי/מדעי. "חשיבות רבה יש לעבודות ולנושאים שאנו מפרסמים. הדירוג נעשה על סמך מספר הפעמים שהפרסומים שלנו מצוטטים במאמרים אקדמיים של חוקרים ממוסדות אחרים, לפי מספר הביקורים המקוונים שהפרסומים שלנו מקבלים וכמובן ההשפעה על עיצוב עתיד הרפואה - כל הפרמטרים האקדמיים והכמותיים המאפשרים דירוג של איכות העבודה המדעית שלנו. מדובר בהרבה מעבר לספירה כוללת של פרסומים".

לדברי פרופ' משעני, תוצאות הדירוג שקבעו את מיקומה של הדסה במקום הראשון מבין המרכזים הרפואיים בישראל, אינן מפתיעות את מי שעוקב בקפידה אחר התקדמות המחקר של הדסה בשני העשורים האחרונים. "העבודה המדעית שאנחנו מובילים בהדסה נחשבת למן האיכותיות בעולם ורבים מהמחקרים הרפואיים הם מקוריים, חדשניים ומתקדמים ביותר שניתן לחשוב עליהם. חשוב מכל" - הוא מדגיש, "הצוות כאן חוקר בכל תחום. אי אפשר לשייך את ההישג לפרסומי מחקרים בתחום ההזדקנות או האונקולוגיה או ההמטולוגיה אלא לסך כל העבודה המחקרית אקדמית במוסד. אנחנו חוקרים על פני כל הספקטרום והמגוון המדעי הינו עשיר ורחב. כל אלו מצטרפים לעובדה שהדסה זוכה במירב מענקי המחקר המוענקים לבתי החולים על ידי מוסדות המחקר בישראל ובעולם מידי שנה".

פרופ' יורם וייס, מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה: "המרכז הרפואי הדסה ידוע בעולם בשל מצוינות קלינית, הכשרת דורות של רופאים ומחקר מתקדם וחדשני. שיתופי הפעולה חוצי היבשות במחקר ופיתוח הם נרחבים ומגוונים, ואנו זוכים לבקשות לביצוע מחקרים משותפים מהמוסדות המובילים בעולם. העידוד לביצוע מחקר מתחיל מבחינתנו כבר בשלב הכשרת המתמחים בתוכניות מצוינות שהקמנו בהדסה, הכוללות הצמדת מנטורים מנוסים ובעלי שם בטיפול ומחקר והשתלבות מעשית במכונים במעבדות המתקדמות ביותר. אין ספק שההישגים המרשימים הם לא מעט בזכות תמיכת ארגון נשות הדסה העולמי, בלעדיו היה בלתי אפשרי להקים מכוני מחקר ומרכזים כמו מכון וואהל לרפואה יישומית מותאמת אישית, מרכז האורגנואידים היחיד בארץ, המכון לחקר הסרטן, ומרכז הציקלוטרון. מרכז רפואי שמוביל במחקר, מוביל גם בטיפול הרפואי, בהכשרת רופאים ובהון האנושי המבצע את כל אלו".


 
 
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה