דיכאון אחרי לידה
23.08.24 / 12:05
המונח "דיכאון אחרי לידה" מוכר אולי לרובנו באופן כללי, אך נשים רבות אינן מכירות לעומק את התופעה, השלכותיה ואפשרויות הטיפול בה. בעוד מדובר בתופעה אשר אינה נדירה כלל, היא גם ניתנת להתמודדות טובה ואפקטיבית באמצעות כמה שיטות טיפול שונות. נושא שחשוב להכיר טוב יותר, בין אם את/ם מתכננת להיכנס להיריון ובין אם לא.
מה מאפיין דיכאון אחרי לידה ומהן הסיבות העיקריות לסוג זה של דיכאון? מהן דרכי הטיפול המומלצות והיעילות ביותר, בזכותן ניתן בהחלט לקוות ולצפות להתמודדות יעילה עם מצב זה?
מאפיינים עיקריים וסיבות נפוצות לדיכאון אחרי לידה
דיכאון אחרי לידה כאמור ממש אינו מצב נדיר או יוצא דופן – מעל לעשרה אחוזים מנשים שעוברות לידה מפתחות דיכאון אחרי לידה ברמה זו או אחרת, ותופעה זו קיימת גם בקרב גברים (המפתחים תסמינים של דכדוך ואף דיכאון של ממש מיד לאחר שהביאו ילד/ה לעולם).
דיכאון אחרי לידה מופיע בקרב נשים שונות בקשת רחבה של רמות חומרה, החל ממה שמכונה "בייבי בלוז" (דכדוך קל בימים הראשונים שלאחר לידה, אשר הולך ונעלם מעצמו במהרה יחסית) וכלה בדיכאון קליני של ממש. בנוסף לכך, קיימים מקרים נדירים יותר (פחות מאחוז אחד) בהם מתפתחת בקרב האם הטרייה פסיכוזה של ממש. זו כמובן עלולה להיות מסוכנת לאם ולתינוק/ת גם יחד, ומחייבת התייחסות מיידית וטיפול הולם.
קיימות כמה סיבות אפשרויות להתפתחות של דיכאון לאחר לידה, ואלו עשויות להיות גנטיות, הורמונאליות, חברתיות ורגשיות. נשים אשר סבלו בעבר מסוג זה או אחר של דיכאון, חרדה או הפרעות נפשיות אחרות נמצאות בסיכון גבוה יותר לפיתוח של דיכאון לאחר לידה.
כמו כן, מחקרים בתחום נמצאו כי הרשת החברתית שסביב האם הטרייה, ובאופן כללי התמיכה שהיא מקבלת (גם מבן/ת זוגה), משפיעה גם היא משמעותית על הסיכוי לפתח דיכאון לאחר לידה. רשת חברתית ענפה ותומכת אינה מבטיחה כמובן הימנעות ממצב זה (שכן במקרים כאלו לא אחת הסטת תשומת הלב אל התינוק או הציפיות והלחץ החברתי שהאם הטרייה מרגישה עלולים להביא ליצירת מתח אשר יתרום להתפתחות דיכאון), אך בכל מקרה היא משחקת תפקיד חשוב בחודשים שלאחר הלידה.
דרכי טיפול בדיכאון לאחר לידה
חשוב מאוד להכיר כי ישנן דרכי טיפול שונות, אפקטיביות ומומלצות עבור נשים (או גברים) הסובלות מדיכאון אחרי לידה.
כמובן שצעד ראשון הוא זיהוי של הסימפטומים הדיכאוניים ופנייה לגורמים מקצועיים לקבלת אבחון והפנייה לטיפול.
דרכי טיפול נפוצות משלבות לרוב בין פסיכותרפיה לבין טיפול תרופתי. מבחינת פסיכותרפיה, ממליצים לרוב על טיפול פסיכודינמי "קלאסי", טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול בין אישי. כמו כן, גם טיפול זוגי מסייע במקרים רבים להתמודדות עם המצב, שכן במסגרתו עובדים על דרכים בהן יכולים בני הזוג לתמוך ולסייע טוב יותר אחת לשני.
בכל מקרה, הנקודה שחשוב להפנים היא כי ישנן דרכי טיפול יעילות וחשוב לקבל אבחון וייעוץ מקצועי, על מנת למצוא את סוג הטיפול המתאים והאפקטיבי ביותר ספציפית עבורך.