איך מתכוננים לאשפוז ביתי?
20.11.24 / 09:41
היום, המודל של אשפוז בבית מסמל שינוי מהותי וקיצוני בתחום הבריאות ובמערכת הבריאות, בעולם וגם בישראל – כאשר היום אתם ויקיריכם יכולים כבר לבחור בשירות מלא של בית חולים בבית. אשפוז בבית חולים ביתי מאפשר את כל הטיפול הנדרש כמו בבית חולים, אבל ללא החסרונות המתלווים לאשפוז בביה"ח המוסדי, ולרוב זה אפילו ממומן ע"י קופות החולים כחלופה אפקטיבית לבתי החולים.
בדרך זו, מטופלים זוכים לאפשרות לקבל את מלוא הטיפול הרפואי לו הם זקוקים, בסביבה הנוחה, הבטוחה והנעימה של ביתם.
אך מבחינה מעשית, התהליך מצריך כמובן הכנה והתארגנות שונות לעומת אשפוז "רגיל" בבית חולים, גם מצד המשפחה המלווה וכמובן שמטעם הגוף הרפואי המלווה ומנהל את התהליך. היום, נסקור את השלבים המהותיים וההכרחיים בתהליך ונסביר כיצד מתכוננים לאשפוז בית חולים בית בצורה האופטימאלית.
ההבנה שזהו תהליך הדרגתי
ראשית, נסביר כי התהליך של בחירה במודל אשפוז בית חולים בבית וכניסה מעשית למהלך, לרוב לא קורית בבת אחת אלא היא תולדה של מצב רפואי מתמשך והחלטות רפואיות ואישיות המתקבלות הן על ידי המערכת הרפואית המלווה את המקרה הפרטני שלכם או של יקירכם וכמובן שגם על ידי המשפחה עצמה.
זוהי אותה הדרגתיות אינהרנטית במקרים המגיעים בסופו של דבר לאפשרות של בית חולים בבית אשר מאפשרת את זמן ההתארגנות וההכנה הדרוש כדי למקסם את היתרונות של התהליך בצורה הטובה ביותר, קודם כל עבור המטופל/ת וגם עבור בני המשפחה המלווים.
לצד זאת, היום כאשר הקונספט של בית חולים עד הבית הרבה יותר מוכר ומפותח וכאשר יש חברות שכבר מפעילות בית חולים בבית המטופל, יש מקרים רבים בהם בהחלט אפשר ליישם אשפוז ביתי שכזה.
שלבים ומרכיבים בהכנה לקראת אשפוז בי"ח בבית – תפקיד המשפחה
בהתכוננות יש דברים שהמשפחה עצמה צריכה לעשות כחלק מהתהליך וישנם כמובן מרכיבים ודברים רבים שהגוף הרפואי שבפועל מעניק את הטיפול הרפואי בבית נדרש לעשות. נתמקד קודם בתפקיד המשפחה.
הכנת חדר ומקום מתאים בבית
מכיוון שמדובר על אשפוז ביתי, מן הסתם יש לדאוג למקום מתאים בבית לקיום כל התהליך והצרכים הרפואיים. זה אומר שצריך להכין ולארגן חדר או מקום שיהיה רחב ונוח מספיק למיטת האשפוז – בין אם מדובר על המיטה הרגילה של המטופל/ת וקל וחומר אם מדובר על מיטה רפואית מלאה. צריך להיות מספיק מקום לציוד הרפואי השונה, לתנועה נוחה ובטוחה של הצוות הרפואי והמשפחה המלווה, גישה נוחה לשירותים ומקלחת וכל ההיבטים הפיזיים הדרושים ונחוצים להכנת מרחב טיפולי אופטימאלי ועם זאת נוח, ביתי ונעים.
לדאוג למיצוי זכויות רפואיות, סוציאליות וכלכליות
אפילו אם קופת החולים מממנת באופן מלא בית חולים בבית – מה שבהחלט קורה במקרים רבים, כי המערכת מכירה ביתרונות המודל וזו דרך להפחית את העומס על בתי החולים – מאוד יכול להיות שלמטופל/ת מגיעות עוד זכויות. זכויות אלו יכולות להיות רפואיות (זכאות לטיפולים, סיוע וכו'), כלכליות כמו קצבאות, הקלות במיסוי וכיוצא באלו וגם סוציאליות מטעם גופים מסוימים ו/או הרשות המקומית.
הקצאת תפקידים בין בני המשפחה
כאשר הטיפול הרפואי ניתן בבית, מן הסתם למשפחה יש תפקיד יותר משמעותי ומעשי בתהליך. כמובן שאת כל הטיפולים הרפואיים מבצעים ומנהלים הצוות הרפואי המלא המלווה את האשפוז (רופא/ה, אח/ות וכן הלאה), אך למשפחה יש הרבה תפקידים. לכן מומלץ להגדיר ולהקצות תפקידים באופן יעיל ומסודר בין בני המשפחה המלווים את התהליך. מי קובע את זמני הביקורים, מי מתקשר עם הצוות הרפואי, מי דואג לאוכל, מי מביא תרופות אם צריך וכן הלאה.
כאשר משווים זאת לאשפוז בית חולים רגיל, גם היבט זה הרבה יותר קל, יעיל ונעים. כי הכל מבוצע במסגרת הביתית המוכרת והנוחה וכך גם יותר בני משפחה יכולים להגיע ללוות, לעזור ולתמוך.
הכנה מטעם הגוף הרפואי המלווה
כפי שלמשפחה יש דברים שהיא צריכה לתפעל ולנהל בהקשר להכנה לקראת בית חולים בבית, כך כמובן שיש הכנות מטעם הגוף הרפואי המלווה ומנהל את התהליך בפועל. זה כולל הכנת והבאת כל הציוד הרפואי הדרוש לתחילת האשפוז, פגישה ראשונית לאבחון ולבניית תכנית טיפול מפורטת ואישית, מתן הסברים וסיוע למשפחה המלווה, תיאום ויישום של ביקורי בית רפואיים, הענקת תמיכה רפואית, מקצועית וסוציאלית למשפחה המלווה ולמטופלים עצמם, הכנת מרשמים ותרופות ומתן מענה רפואי, סוציאלי ונפשי למכלול הצרכים של המטופלים ומשפחתם.