נחנך גן הסנהדרין החדש בירושלים



מדובר בפארק הרובעי השני שנחנך בעיר, והוא ישרת את תושבי השכונות סנהדריה, רמת אשכול, שמואל הנביא, מעלות דפנה ואת כלל תושבי העיר

בסוף השבוע נחנך גן סנהדרין, פארק רובעי נוסף בשטח של כ 28 דונמים. זהו הפארק השני מתוך ארבעה פארקים רובעים המוקמים בירושלים בשת"פ בין העירייה והמדינהובלב המרקם העירוני. הגן פותח על ידי הרשות לפיתוח ירושלים, משרד ירושלים ומורשת ועיריית ירושלים באמצעות חברת מוריה ורשות העתיקות.

בטקס חנוכת הפארק נכחו כל השותפים לפיתוח הפארק, בהם: שר ירושלים ומורשת, זאב אלקין, ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, אייל חיימובסקי, מנכ"ל חברת מוריה, דורון נויוירט וארכיאולוג מרחב ירושלים ברשות העתיקות, ד"ר יובל ברוך.

מרחבים ציבוריים ירוקים הפכו בעשור האחרון לסטנדרט עירוני ולמצרך בסיסי בקרב התושבות והתושבים. בשנים האחרונות לקחו הרשות לפיתוח ירושלים ועיריית ירושלים את הסטנדרט הירוק צעד אחד קדימה אל לב השכונות הוותיקות בבירה, שכונות המאופיינות במחסור בשטחים ירוקים מפותחים ביחס לצפיפות המגורים. בהשקעה של למעלה מ 40 מיליון שקל מוקמים פארקים מוריקים בשכונות שונות בעיר המשדרגים את רמת החיים של תושבות ותושבי ירושלים.

בבסיס תכנית המתאר שתכננה עריית ירושלים הוצב מערך השטחים הפתוחים כנדבךמרכזי. התכנית הגדירה את מפת השטחים הפתוחים וייעדה לכל קבוצת שכונות שטח פתוח, שישמש כפארק רובעי. הפארקים הרובעיים מוקמו ואותרו כך שלתושב  תהיה גישה אליהם במרחק מקסימלי של 10 דקות נסיעה לערך.

גן הסנהדרין, כמו גם שכונת סנהדריה שבה הוא נטוע, נוסד מסביב למערכות הקבורה המפוארות בו, אשר כולן יהודיות מימי הבית השני. חלק ממערכות אלה מפוארות במיוחד, הן בעלות חצרות רחבות ידיים וחזיתות מעוטרות. עיטורים אלה, הם בין הדוגמאות המפוארות הקיימות מהאומנות היהודית מימי הבית השני. המרכזית מבין המערכות, ואולי גם המפוארת שבהן, כוללת 70 כוכים -כמספר חברי הסנהדרין. עניין, זה, הוא שהביא לכך שהמערה מכונה בשם "קברי הסנהדרין", כינוי שבסופו של דבר דבק בשכונה שנבנתה מסביב ובפארק עצמו בו מצויים הקברים.

כחלק מפיתוח הפארק, עברו בשנה האחרונה "קברי הסנהדרין" שיקום ושימור בידי מנהל השימור של רשות העתיקות. בין השאר, עברו חזיתות המערות והחללים החצובים בסלע תהליכי שימור מתקדמים של ניקוי מכני, הסרת כתמי פיח וגרפיטי, ייצוב וניקוי האבן והדגשת העיטורים לשם שמירתם לעוד שנים רבות. במקום בוצע גם תכנון אשר משלב את הממצאים הארכיאולוגים בחוויית הבילוי ובמסלולי הביקור בגן הציבורי המתחדש, לרווחת התושבים והציבור הרחב. 

שר ירושלים ומורשת, חה"כ זאב אלקין: "השילוב בין אתר ארכאולוגי והיסטורי לבין שטחי פנאי ירוקים עבור תושבי השכונה הוא משימה לא פשוטה אך שילוב מעניין מאוד, אני נרגש לראות את מאות מילדי השכונה נהנים מהגן שנוצר תוך שימור מערות הקבורה של הסנהדרין הנמצאות בגן, ומברך על ההצלחה בשמירה על אופי האזור הכל כך מיוחד הזה. העבודה הרבה שהושקעה בגן הסנהדריןנראית לעין וקוצרת היום את פירותיה".

ראש העיר ירושלים, ניר ברקת: "אנחנו גאים להמשיך לחנוך ולשפץ כל העת פארקים וגני שעשועים לרווחת תושבי ירושלים. בשנים האחרונות הוקמו ושופצו למעלה מ- 200 גינות ברחבי העיר. בגינות השונות הקמנו בריכה אקולוגית, מסלולי אופניים אתגריים, רחבות משחק מוצלות, גינות קהילתיות, שולחנות פיקניק, אזורי ישיבה, מדשאות, אמפיתיאטרון פתוח, גינות כלבים ושבילי טיול מהם נהנים תושבי השכונות השונות. זוהי מהפכת גני המשחקים הנמשכת בכל רחבי העיר. אנו ממשיכים כל העת לפתח את העיר, להשקיע בסביבה הקרובה לבית למען שיפור איכות החיים בשכונות ולהפוך את ירושלים לעיר אטרקטיבית ומובילה."

מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, אייל חימובסקי: "בדיקות ומחקרים שנעשו לאורך השנים, הראו וממשיכים להצביע בברור, ששטחים ירוקים מפותחים לפנאי ולמשחק הם בראש מעייניהם וסדר עדיפויותיהם של תושבי העיר ירושלים. בשילוב כוחות עירוני וממשלתי מובילה ירושלים מהפכה ירוקה לא רק בשטחים העוטפים את העיר אלא גם בלב שכונותיה הוותיקות. מדובר באתגר ראשון במעלה בעיר ותיקה וזרועת אתרי היסטוריה ומורשת כירושלים."

ד"ר יובל ברוך, ארכיאולוג מרחב ירושלים: "גן הסנהדרין מקבל כעת את הכבוד הראוי לו כאתר בעל ערך ארכיאולוגי והסטורי ראשון במעלה, הדומה בחשיבותו לגנים לאומיים מתק' בית שני, דוגמת בית שערים.  חשיבות הגן באה לידי ביטוי כבר לאחר מלחמת השחרור, אז היה מהפארקים מהראשונים שנבנו בירושלים לאחר המלחמה. עד למלחמת ששת הימים, היווה גן הסנהדרין את אחד ממוקדי התיירות והביקור המרכזיים בעיר. תמונת החזית המרשימה של מערכת הקברים היהודית שבו אף הופיעה על גבי שטר חצי הלירה של השנים ההן. במהלך השנים, האתר והמערות שבו סבלו מהזנחה וחלקם אף הושחת. לפני כעשור רשות העתיקות יזמה, ביחד עם שותפיה בעיריית ירושלים ובהרל"י, את שיקום המערות ושימורן. רשות העתיקות מקווה כי כתוצאה מפעולה זו, שנעשתה על ידי צוות משמרים מקצועי מטעמה, יתאפשר כעת לתושבי השכונה ולמבקרים בגן ליהנות משכיות חמד אלה, ודרך הביקור במקום ללמוד ולהכיר את שרידי עברה המפוארים של העיר".

מנכ"ל חברת מוריה, דורון נויוירט: גן הסנהדרין שימש עד היום כשטח עם מורשת היסטורית אך לא טופח במשך שנים רבות, חברת מוריה תכננה ופיתחה את הפארק וכיום הגן שהיה מוזנח הפך לפנינת חמד חדשה , נוספת בעיר לרווחת תושבי השכונות הקרובות ולכלל תושבי העיר. בשטח הפארק  הוספנו צמחייה, שבילים להולכי רגל, תאורה , ספסלים , מעבר לניקוז מי גשמים והקמנו מתקני משחקים מעץ בפעם הראשונה בכל ירושלים, המתקן שהוקם הוא הראשון מסוגו בארץ וכבר יש לו הצלחה גדולה . אנו מאחלים לתושבי העיר הנאה רבה מהגן".

 

אלה הם הפארקים הרובעיים הפתוחים כעת לציבור הרחב:

פארק גוננים (21 דונם) בקרבת השכונות: קטמונים, קריית חיים, בית צפפא ואזור התעשייה תלפיות.

גן סנהדרין – (28 דונם) בקרבת השכונות החרדיות: סנהדריה, שמואל הנביא, רמת אשכול, מעלות דפנה.

גן רוקפלר – (כ-10 דונם) בקרבת השכונות במזרח העיר. – גן רוקפלר בביצוע וטרם נפתח לציבור.

תמונה: יולי שוורץ, רשות העתיקות  

 

 


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה